fbpx

Най-чести причини за проблеми по покривите

„Покривът ми си беше добре. Какво се случи след това, че започна да тече не знам.“.

Христо Дерменков (клиент)

Нека да разгледаме найчестите причини за проблеми при покривите.

Проблеми по покривите около ламаринените елементи

Ламарината не е материал, който е добър за използване в покривни дейности. Винаги се появява ръжда и започва прогниване на ламарината. От тези места започват най-честите проблеми в повечето покриви.

Практиката ни показва, че там където има ламарина съществува и проблем с покрива и дървените компоненти отдолу. Когато се появи ръжда по ламарината тя започва да загнива и пропуска вода. Тази вода стига до дървените елементи които поемат и на свой ред също започват да гният. Ако не се обърне навременно внимание и на този проблем е възможно да се стигне и до пропадане на конструкцията поради изгниване на материалите.

Това е една от причините нашият екип да избягва употребата на ламаринени елементи по покривите. Съветваме клиентите си да избягват монтажа на капандури и капаци с ламаринени елементи. Стараем се да предлагаме алтернативни решения тъй като ламарината не е устойчив на климатичните условия материал.

Счупени керемиди

Керемидите могат да се чупят по няколко причини:

loch im dach so reparieren sie schden.jpg
  • Ходене по покривната конструкция от некомпетентно лице
  • Сериозни климатични катаклизми (градушка или силен вятър)
  • Достъп на животни (котки, птици и други), когато самите керемиди са стари и вече амортизирани

Често се случва спуканата керемида да не се забележи, а на определено място просто да има теч. Това се случва на труднодостъпни места и такива които са скрити от други елементи. Ако на този проблем не се обърна внимание навреме може да се стигне до изгниване на дървения материал и това допълнително ще оскъпи по-следващия ремонт. Подобни проблеми са възможни и на нови покривни конструкции, ако са употребявани неправилно.

Неизмазани или разместени капаци

Чисто конструктивно капаците са сравнително уязвими за проникване на влага. Важно е капаците да бъдат добре измазани и подредени. Ако бъдат компрометирани са много често срещан проблем за проникване на влага и поява на допълнителни усложнения вследствие на това.

Всички тези проблеми днес имат решения. За щастие живеем във време в което технологиите ни позволяват да използваме по-качествени и модерни материали, както и специални инструменти за контрол на качеството.

Животни или растения

Много често (особено в селските райони) животните намират пролука и търсят подслон в подпокривното пространство. Живеейки на тавана те често разместват керимидите и създават пролуки за течовете, което вече си е сериозна предпоставка за проблем при покривите.

Друга причина за възникване на проблеми по покривите е наличността на дървета в близост до покрива. При вятър клоните на дърветата се удрят и влачат по покрива и предизвикват разместване. Листопада от широколистните дървета може да доведе до натрупване на листа, а от там и задържане на влага около комини и капандури, както и задръстване на улуците.

Наременната профилактика е важна, за да не се случват по-сериозни проблеми.